pudding chia

Wpływ jedzenia na nasz nastrój

Chociaż niektórzy stanowczo zaprzeczają, a inni się z tego śmieją to prawdę trzeba mówić głośno – jedzenie ma niesamowity wpływ na nasz nastrój. Dlatego nie warto marnować życia na niedobre jedzenie! Zbyt wiele mamy do stracenia. W kuchni dominują klasyczne smaki słodkie, słone, czy kwaśne, ale prawdziwą rewolucją jest ich mieszanka. Łączenie smaków, które wydają się od siebie całkowicie odległe i kompletnie niepasujące, może stanowić klucz do sukcesu w naszych przepisach.

Najlepszym przykładem takiego działania jest solony karmel, który skradł serca tysięcy mężczyzn i kobiet w każdym wieku,a także na zawsze zwojował przepisy na desery. Połączenie maślanego smaku słodkiego, ciągnącego karmelu z kryształkami twardej, ostrej soli brzmi jak porażka, jednak jest całkowicie przeciwnie. Solony karmel jest królem wszelkiego rodzaju babeczek, pączków, czy serników. Możemy go spotkać jako udekorowanie ciastek, nadzienie do tart, a nawet na mięsach, czy jako główny składnik lodów. A w połączeniu z bananami i bitą śmietaną nie ma sobie równych!
Przepisy na desery kryją w sobie wiele takich perełek, które warto odszukać.

Jednak największą zabawą i najlepszą przygodą jaka może nas spotkać w kuchni jest eksperymentowanie. Warto odważnie mieszać nowe, kontrastujące ze sobą smaki, by znaleźć najlepsze składniki, tworzyć innowacyjne przepisy i pokazać sąsiadom, kto jest najlepszym kucharzem w okolicy! Bawienie się smakami jest niezwykle ciekawym zajęciem. I kto wie, być może to my mamy być odkrywcami nowych smakowych perełek. Dlatego warto założyć fartuch, podwinąć rękawy i ruszyć na spotkanie przygody.